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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/06/2018
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, V. de C.; GODOY, R. L. de O.; GOVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; BRAGA, E. C. de O.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do.
Afiliação:  Víctor de Carvalho Martins, UFRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; Elaine Cristina de Oliveira Braga, UFRJ; SIDNEY PACHECO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA.
Título:  Fraud investigation in commercial coffee by chromatography.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Quality and Safety, Oxford, v. 20, p 1-13, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyy017
Idioma:  Inglês
Notas:  Review.
Conteúdo:  Coffee is currently the second largest commodity on the world market today, and there is great concern about the quality of the beans exported from producer countries to Europe and USA. Practices such as using blends of different species and adding low-cost raw materials, such as chicory, corn, and soybean, impair the sensory and functional characteristics of the drink made from roasted and ground coffee beans. There is a need to adopt more efficient analytical methods than the microscopy technique currently used. The first chromatographic method used to determine fraud was reported in 1958. This method used paper chromatography to differentiate between coffee and chicory based on the free reducing sugars. As of the 1980s, different methods involving high-performance liquid chromatography and gas chromatography were developed in order to demonstrate geographic authenticity, distinction between species, occurrence of adulteration, and the presence of defective beans by determining the monosaccharides, oligosaccharides, tocopherols, fatty acids, volatiles, diterpenes, sterols, and phenolic substances, among others. As far as the authors know, there are no papers published in the literature that have compiled such an extensive set of information about these chromatographic methods as here. Over the last 2 years, there has been a trend to develop analytical methods for ultra-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry to confirm fraud in coffee, due t... Mostrar Tudo
Thesagro:  Adulteração; Café; Carboidrato; Cromatografia; Cromatografia Gasosa; Grão; Método de Análise.
Thesaurus Nal:  Adulterated products; Analytical methods; Carbohydrates; Coffee (beverage); Coffee beans; Gas chromatography-mass spectrometry; Ultra-performance liquid chromatography; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178931/1/fyy017-1-versao-final.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14172 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Trigo. Para informações adicionais entre em contato com cnpt.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  24/05/2010
Data da última atualização:  05/11/2019
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  ACOSTA, A. da S.; FERREIRA, P. E. P.; EICHELBERGER, L.; BERTAGNOLLI, P. F.; COSTAMILAN, L. M.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; BURIOL, S.; PEREIRA, F. T. F.; VIEIRA, O. V.
Afiliação:  ADAO DA SILVA ACOSTA, SNTEEN P Fundo; PAULO ERNANI PERES FERREIRA, CNPT; LUIZ EICHELBERGER, CNPT; PAULO FERNANDO BERTAGNOLLI, CNPT; LEILA MARIA COSTAMILAN, CNPT; LISANDRA LUNARDI, CNPT; JOSEANI MESQUITA ANTUNES, CNPT; SILVANA BURIOL, CNPT; FRANCISCO TENORIO FALCAO PEREIRA, SNTEEN P Fundo; OSVALDO VASCONCELLOS VIEIRA, CNPT.
Título:  Atividades de transferência de tecnologia para a cultura da soja no sul do Brasil na safra 2008/09.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: COSTAMILAN, L. M.; BERTAGNOLLI, P. F. (Org.). Soja: resultados de pesquisa 2008/2009. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2009.
Páginas:  p. 61-66.
Série:  (Embrapa Trigo. Documentos, 93).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Extensão.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT41263 - 1UMTPL - PP633.340720816C837s
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